In Memoriam Patris

Persbericht

Slauerhoffs gedicht ‘In Memoriam Patris’ op muziek gezet

Onderdeel van het hoofdprogramma van LF2018 is het Under de Toerproject ‘Slauerhoff – In Memoriam Patris’. Dat is de naam van het uitzonderlijk lange gedicht (34 strofen) dat Slauerhoff schreef over zijn vader en diens begrafenis in Huizum. Aan die 34 verhalen wordt zowel een expositie (4 augustus-6 oktober) als een theatervoorstelling (14, 15, 16, 22 en 23 september) gewijd. Bijzonder is dat dit uitzonderlijk lange gedicht nu ook op muziek is gezet door singer-songwriter Jankobus Seunnenga. Met behulp van bijpassende beelden van Slauerhoff, de Dorpskerk en de begraafplaats waar Slauerhoffs ouders werden begraven heeft Hetty Janssen daar voor de Dorpskerk een passende film van gemaakt. Deze opname/film is vanaf heden te zien op https://youtu.be/lraHFaUZz5c.

Jankobus Seunnenga ging sinds 2009 solo en maakte een aantal door de pers goed ontvangen cd’s (voor overzicht zie hierna) en verwierf met de band Kobus gaat naar Appelscha bekendheid. Het gaat vaak om ontroerend-absurdistische liedjes. Maar hij laat zich ook leiden door het oeuvre van grote schrijvers: zijn laatste cd is ontleend aan gedichten van Simon Vestdijk. Maar Seunnenga heeft ook heel veel met de dichter Jan Jacob Slauerhoff. Het vrijgevochten romanticisme van de dichter spreekt hem aan. En het feit dat een van de grootste dichters die Nederland heeft voortgebracht juist in Leeuwarden is geboren. Toen Seunnenga van dit UnderdeToerproject vernam was hij direct enthousiast en besloot In Memoriam Patris, ondanks de lengte ervan, op muziek te zetten. Violist is Dick Vestdijk, zoon van de schrijver met die naam. Simon Vestdijk en Jan Jacob Slauerhoff kenden elkaar en zaten beiden op de Rijks HBS in Leeuwarden. We vinden het mooi dat de Slauerhoff-Vestdijk connectie daarmee ook in deze film tot uiting komt.

Op 7 september om 14:00 u. wordt in het oudste monument van Leeuwarden tijdens een internationaal gekleurde bijeenkomst een boek gepresenteerd met het gedicht in tien talen (van Spaans tot Engels, van Fries tot Chinees). Titel: Tienmaal In Memoriam Patris. Dan zal Seunnenga een optreden verzorgen. Als ‘voorproefje’ maken wij bekend dat de film met de muzikale vertolking door Jankobus Seunnenga sinds vandaag op youtube te zien is.

 

Informatie: Dorpskerk Huizum /Peter de Haan

Huizum Dorp 97

8934 BS Leeuwarden; tel. 0611592427

 

Overzicht CD’s van Jankobus Seunnenga

2009: cd ‘Uit angst voor de holheid’

2012: cd ‘Jantje huilt, Jantje lacht’

2013: cd ‘Melodie: Gedichten van Couperus’

2013: cd-single ‘Een lied van een lid van de Kerstkapclub’

2016: cd-single ‘Joran (hij die er nog is….)’ (Kees van Hondt & Deun van Seun)

2016: cd ‘Feestwaarts!’ (Deun van Seun & Kees van Hondt)

2017: cd ‘Voor het land’ (samen met Dick Vestdijk) 

2018: cd ‘Fabels met kleurkrijt’ (teksten ontleend aan Simon Vestdijk)