Biografie Deun van Seun & Ramonska’s

‘Het is weer vrolijkheid troef met dit knotsgekke album. Opnieuw bewerkte oud-Hollandse liedjes en zelfgeschreven hilarische deunen wisselen elkaar in moordend tempo af.’ (Huis aan Huis)

Juist in deze tijd van ontreddering, ellende en meisjes met gitaren lijkt het toch wel een bittere noodzaak: Deun van Seun.

Deun van Seun, het vrolijke alter ego van Jankobus Seunnenga, is een semi-akoestisch 3-mans orkest, dat op vele plaatsen inzetbaar is: Uw huiskamer, de lokale kroeg, dorpshuizen, festivals, etc. Ze speelden o.a. al op Lowlands, Paaspop, het Veenhoop-festival en 3e Keesdag in Tivoli/Vredenburg.

Het repertoire bestaat uit eigen liederen, stampende country, oud-Hollandse krakers, lietsjes in ut Liwwarders en wat al niet meer. Het zijn liedjes die duiding geven aan dit aardse bestaan: Over liefde, dood en korfbal.

Kortom, Deun van Seun neemt u mee naar hogere regionen (ook in de toekomst!).

Naast een cd, heeft Deun van Seun ook een aantal prachtige, humoristische clips gemaakt, waaronder ‘Blitkrieg Bop’, ‘Kokosmacorona’ en ‘Lief laat ons…’

Tijdens de Finale Frysk Sjongfestival Liet 2023 won Jankobus de Gryt van Duinen Tekstpriis voor het nummer ‘Een lied waarut bliekt dat suwel meens as dier graach naar Dokkum riedt, toch?!’ van Deun van Seun.

Ooit speelde Jankobus bij de, volgens  muziekkrant Oor, beste punkpopband in Nederland, genaamd ‘Kobus gaat naar Appelscha’ en het mafste A.D.H.D.-duo ‘Pigmeat’. Jankobus won in 2022 de Ina Dammanprijs en kwam datzelfde jaar met zijn dichtbundel (met CD) ‘Slijpsteen’.

Lust For Life Magazine: Dit is muziek op het snijvlak van folk en kleinkunst, gebracht door een man die zeker tot de meest oorspronkelijke talenten van de Friese muziekwereld gerekend mag worden. ****

Deun van Seun speelde o.a. al 2x op het Paaspop-festival, 2x op 3e Keesdag in Tivoli/Vredenburg en op Lowlands.

De omarming wordt uitgevoerd door:

Jankobus Seunnenga – zang, gitaar, banjo en ukelele;

Julian Dijkstra           – gitaar, banjo en zang;

Sander Veldman       – Ritmische wonderen op van alles (waaronder ook de zang).

 

Recensies cd Feestwaarts!:

– Opnieuw bewerkte traditionele oud-Hollandse liedjes en zelfgeschreven hilarische deunen wisselen elkaar in moordend tempo af.  Een prachtalbum vol verantwoord feestjolijt (Lust For Life).

– Wie had kunnen denken dat Joran van der Sloot anno 2016 het onderwerp van een geheide carnavalskraker zou zijn? Ook het gortdroge ‘Een Liedje Over Korfbal’ doet het goed, zelfs als je het album vervolgens in nuchtere staat nog eens draait.

Al te serieus moet je Feestwaarts! natuurlijk niet nemen, maar als je niet kunt wachten tot het carnaval is, of je om welke reden dan ook oud-Hollands wilt feesten, is het album een absolute aanrader (Festivalinfo.nl).

 

RAMONSKA’S – HEJHÓ GYERÜNK! – HEY HO LET’S GO!’

De Ramonská’s is het alter ego van ‘Deun van Seun’. Wat begon als geintje en vooral als een ode aan de beste punkband aller tijden, werd al snel meer. Het eerste optreden vond plaats tijdens de Nog Niet Dood-Sessies in Neushoorn, Leeuwarden. Het tweede optreden was meteen al op het Paaspop-festival 2022. Bij de eerste optredens werd nog verteld dat de Ramonska’s bestonden uit de fictieve gebroeders Orbán (Kobos, Gúlian en Sándor), komende uit Székesfehérvár, Hongarije, de stad waar volgens de legende al sinds de jaren 60 een fanatieke ondergrondse ska-scene heerste en die ook de gebroeders Orbán voortbracht. Maar goed, dit was moeilijk vol te houden, dus de mannen komen nu gewoon uit Leeuwarden.

Geen moordende tempo’s en meestal geen luid scheurende gitaren, hoewel het soms toch nog behoorlijk uit de bocht kan vliegen.  Maar wel swingende Ramones-nummers in een stevige ska-jas en natuurlijk nog alle ruimte om luidkeels mee te brullen!

De Ramonska’s bestaan uit Sander Veldman (drums), Julian Dijkstra (gitaar) en Jankobus Seunnenga (bas). Jankobus speelde ooit bij de, volgens muziekkrant Oor, beste punkpopband in Nederland, genaamd ‘Kobus gaat naar Appelscha’. Een recensie van de eerste Kobus gaat naar Appelscha-elpee eindige ooit met de woorden: ‘Today Appelscha, tomorrow the world’.