In Memoriam Patris

Persbericht

Slauerhoffs gedicht ‘In Memoriam Patris’ op muziek gezet

Onderdeel van het hoofdprogramma van LF2018 is het Under de Toerproject ‘Slauerhoff – In Memoriam Patris’. Dat is de naam van het uitzonderlijk lange gedicht (34 strofen) dat Slauerhoff schreef over zijn vader en diens begrafenis in Huizum. Aan die 34 verhalen wordt zowel een expositie (4 augustus-6 oktober) als een theatervoorstelling (14, 15, 16, 22 en 23 september) gewijd. Bijzonder is dat dit uitzonderlijk lange gedicht nu ook op muziek is gezet door singer-songwriter Jankobus Seunnenga. Met behulp van bijpassende beelden van Slauerhoff, de Dorpskerk en de begraafplaats waar Slauerhoffs ouders werden begraven heeft Hetty Janssen daar voor de Dorpskerk een passende film van gemaakt. Deze opname/film is vanaf heden te zien op https://youtu.be/lraHFaUZz5c.

Jankobus Seunnenga ging sinds 2009 solo en maakte een aantal door de pers goed ontvangen cd’s (voor overzicht zie hierna) en verwierf met de band Kobus gaat naar Appelscha bekendheid. Het gaat vaak om ontroerend-absurdistische liedjes. Maar hij laat zich ook leiden door het oeuvre van grote schrijvers: zijn laatste cd is ontleend aan gedichten van Simon Vestdijk. Maar Seunnenga heeft ook heel veel met de dichter Jan Jacob Slauerhoff. Het vrijgevochten romanticisme van de dichter spreekt hem aan. En het feit dat een van de grootste dichters die Nederland heeft voortgebracht juist in Leeuwarden is geboren. Toen Seunnenga van dit UnderdeToerproject vernam was hij direct enthousiast en besloot In Memoriam Patris, ondanks de lengte ervan, op muziek te zetten. Violist is Dick Vestdijk, zoon van de schrijver met die naam. Simon Vestdijk en Jan Jacob Slauerhoff kenden elkaar en zaten beiden op de Rijks HBS in Leeuwarden. We vinden het mooi dat de Slauerhoff-Vestdijk connectie daarmee ook in deze film tot uiting komt.

Op 7 september om 14:00 u. wordt in het oudste monument van Leeuwarden tijdens een internationaal gekleurde bijeenkomst een boek gepresenteerd met het gedicht in tien talen (van Spaans tot Engels, van Fries tot Chinees). Titel: Tienmaal In Memoriam Patris. Dan zal Seunnenga een optreden verzorgen. Als ‘voorproefje’ maken wij bekend dat de film met de muzikale vertolking door Jankobus Seunnenga sinds vandaag op youtube te zien is.

 

Informatie: Dorpskerk Huizum /Peter de Haan

Huizum Dorp 97

8934 BS Leeuwarden; tel. 0611592427

 

Overzicht CD’s van Jankobus Seunnenga

2009: cd ‘Uit angst voor de holheid’

2012: cd ‘Jantje huilt, Jantje lacht’

2013: cd ‘Melodie: Gedichten van Couperus’

2013: cd-single ‘Een lied van een lid van de Kerstkapclub’

2016: cd-single ‘Joran (hij die er nog is….)’ (Kees van Hondt & Deun van Seun)

2016: cd ‘Feestwaarts!’ (Deun van Seun & Kees van Hondt)

2017: cd ‘Voor het land’ (samen met Dick Vestdijk) 

2018: cd ‘Fabels met kleurkrijt’ (teksten ontleend aan Simon Vestdijk)

Recensie Nieuwsblad voor Noordoost-Friesland

Seunnenga live in boekhandel v.d. Velde, Dokkum

Muzikaal-literair onderonsje met Jankobus Seunnenga

Aan romans en dichtbundels van grote schrijvers als Simon Vestdijk, Theun de Vries en Louis Couperus, is bij boekhandel Van der Velde in Dokkum geen gebrek.

Daarom was deze locatie zondagmiddag een uitgelezen plek voor het optreden van troubadour Jankobus Seunnenga, die gedichten van bovengenoemde schrijvers op muziek heeft gezet.

Seunnenga zong zijn repertoire voor iedereen, die de winkel in- en uitliep, maar vooral voor een zeer geïnteresseerd gezelschap bij hem aan tafel.

Dat gezelschap bleef naar aanleiding van gezongen en nog te zingen teksten voortdurend met hem in gesprek en genoot zowel van Seunnenga’s zangnummers als van zijn toelichtingen daarop.

De troubadour begon met een aantal fabels van Simon Vestdijk, in 1938 gepubliceerd in de bundel ‘Fabels met kleurkrijt’, die hij samen met Vestdijks zoon Dick op muziek heeft gezet en die op zijn meest recente cd staan.

Van Vestdijk ging het naar Herman Gorter(‘De bomen waren stil’), naar Pieter Jelles Troelstra(‘Het zilveren meer’) en naar de prachtige poëzie van Theun de Vries, Louis Couperus, Willem van Iependaal, Lévi Weemoedt, Jan Jacob Slauerhoff en Mikis Theodorakis(‘De klokken van de hel’).

Seunnenga zong de teksten goed verstaanbaar en telkens zodanig bescheiden, dat zijn stem ‘slechts’ als vervoermiddel ervan dienst deed.

Melodie, tekst en begeleiding waren steeds een mooi geheel en het vakkundige gitaarspel van de muzikant maakte de zaak op smaak af.

Behalve teksten van anderen, kwamen ook creaties van Seunnenga zelf voorbij. Voorbeelden daarvan zijn ‘De witte wieven’ en ‘De verstrooide infiltrant’ van de cd ‘Jantje huilt, Jantje lacht’.

Ze kregen een vertolking in het Liwwadders en met toepasselijke vocale bijgeluiden.

Een bijzonder komisch nummer was ‘Malligheid zonder bodem’, waarin een enorme reeks woorden a capella, op drie slotakkoorden na, op het publiek werd afgevuurd.

Heel grappig was eveneens het nummer ‘Korfbal’, dat een behoorlijk lang lied bleek te zijn, hoewel er van genoemde sport volgens de tekst nauwelijks een lied te maken valt.

Eenzelfde soort humor kenmerkte het lied ‘Ik schep netjes’, waarin vooral de gekke woordaccenten binnen de driekwartsmaat hun op de lachspieren wekkende werk deden.

De driekwartsmaat kwam zowel snel als langzaam aan de orde bij alles wat de zanger te berde bracht.

In welke maat hij echter ook speelde, hij hield in alle opzichten maat en zocht het zeker niet in de overdrijving.

Dat maakte zijn optreden tussen de boeken tot een fijn muzikaal-literair onderonsje.

RENNIE VEENSTRA