Biografie

 

Poëet en droogkloot

‘De muziek komt meteen aan. Een vleugje Angelsaksische ballade, een zweem Brel, een scheut Oost-Europa: het past allemaal wonderwel bij de sierlijke teksten’. Dit schreef het Friesch Dagblad n.a.v. het uitkomen van de cd ‘Melodie: Gedichten van Couperus’ (2013).

Sinds dat Jankobus Seunnenga in 2009 solo is gegaan, heeft hij een aantal prachtige en door de pers zeer goed ontvangen cd’s gemaakt. Deze Friese oerpunker, die in 2012 het ‘Dreents Liedtiesfestival’ won, verwierf bekendheid met de band Kobus gaat naar Appelscha, door muziekkrant OOR betiteld als de beste punkband die Nederland ooit heeft gehad, en het A.D.H.D.-country- & folkduo Pigmeat.

Op het ogenblik is Jankobus, naast solo-optredens en optredens met zijn band ‘Deun van Seun’, druk bezig met het schrijven van materiaal voor nieuwe projecten. Zo is hij o.a. bezig met een dichtbundel van Simon Vestdijk op muziek te zetten en samen met dj Kees van Hondt liedjes aan het opnemen. Zoals een krant al schreef (zie onder): ‘Seunnenga blijft zowel live als op cd onnavolgbaar stuiteren tussen ernst en luim’. Live zie je dat ook in de variatie van optredens. De ene keer staat hij met een 12-mans blaasorkest op Lowlands (Festa Orkesta) te spelen, het volgende optreden is solo in een huiskamer en dan opeens een tournee van 11 optredens met Nick Lowe langs alle mooie concertzalen van Nederland. Het Dagblad van het Noorden schreef n.a.v. een optreden: ‘In Seunnenga valt een Drs. P.- achtige klasse te ontwaren, gebaseerd op een droogkomische presentatie van ontroerend-absurdistische liedjes’.

2009: cd ‘Uit angst voor de holheid’
2012: cd ‘Jantje huilt, Jantje lacht’
2013: cd ‘Melodie: Gedichten van Couperus’
2013: cd-single ‘Een lied van een lid van de Kerstkapclub’

Foto Friesch Dagblad

Foto Friesch Dagblad

 


De pers over Jankobus

Dagblad van het Noorden In Seunnenga valt een Drs. P.- achtige klasse te ontwaren, gebaseerd op een droogkomische presentatie van ontroerend-absurdistische liedjes.
www.kindamuzik.net De innemende droogkomieke humor van keuvelaar Jankobus Seunnenga grenst aan clowneske kleinkunst. Het ene moment speelt hij net als Jethro Tull’s Ian Anderson een nummer lang op één been, het volgende steekt Seunnenga de draak met rocktrucjes als drumstokwerpen en -opvangen; wat natúúrlijk uitloopt op een hilarische mislukking. De Melkweg buldert hoofdschuddend van de lach.
VPRO 3voor12 Friesland (Freeze-Festival)
Seunnenga’s serieuze kant is ontzettend boeiend. Zo boeiend zelfs, dat er tussentijds niemand wegglipte. Hij wisselt de lach en de traan af. Entertainen, dat kan hij als de beste.
VPRO 3voor12 Groningen (Support bij Nick Lowe)
Eerst mag Jankobus Seunnenga zijn nummers ten gehore brengen. De singer-songwriter vergaarde bekendheid met zijn band Pigmeat en laat vanavond horen ook solo goede muziek te maken. Met een grote vrolijkheid werkt hij zich plezierig door de Nederlandstalige nummers. Absurdistische teksten vullen klassieke gedichten aan. Jankobus vormt daarmee het perfecte voorprogramma.

 

De pers over zijn cd ‘Melodie: Gedichten van Couperus’ (2013)

De Telegraaf Louis Couperus is het bekendst door zijn romans zoals Eline Vere. Dat hij ook dichtte (hij debuteerde met Een lent van vaerzen in 1883), is minder bekend. Prachtig dat dan ook Jankobus Seunnenga (eerder bekend als punker in de band Kobus gaat naar Appelscha) in dit Couperusjaar een aantal gedichten op troubadourmelodieën heeft gezet. Ze dringt beter door, die wat vreemde absurdistische poëzie, met de bijna nuchtere intonatie van Seunnenga. In de vier sonnetten in Alba (geïnspireerd op werk van de met hem bevriende beeldhouwer Pier Pander) hoor je als het ware het beeld voor je. Inspirerende cd.
Musicfrom.nl De kleinkunstenaar Seunnenga maakt het zichzelf over het algemeen niet al te makkelijk. Creatieve, maar ingewikkelde arrangementen met niet alledaagse melodieën, zijn kenmerkend in zijn stijl. Daarbij past wel een beetje een uitdaging om een tiental gedichten in oud-Nederlands op muziek te zetten. De poëzie van Couperus leent zich er niet direct voor, zou je zeggen bij een eerste leesbeurt. En dat zal ongetwijfeld alleskunner Jankobus Seunnenga extra gemotiveerd hebben om er een bijzonder project van te maken. En we moeten zeggen dat dit ook zeker gelukt is. Jankobus weet op een fraaie manier een prachtig muzikaal kleurenpallet achter de woorden van Couperus te leggen. Met name de vier sonnetten ‘Alba I-IV’ zijn bijzonder geslaagd in opzet. Zonder het geheel over te produceren, weet Jankobus het knap aan te kleden en met zijn eigenzinnige zang krijgen de teksten de lading die de woorden van Couperus absoluut verdienen.
Revolver’s Lust for life Het is geen eenvoudige klus om de door hem gehanteerde complexe aaneenschakeling van woorden van een toepasselijke melodie te voorzien. Maar Seunnenga slaagt er met vlag en wimpel in. Zijn melancholieke stemgeluid en ingetogen gitaarspel zijn daar zeker debet aan. Melodie is een mooie kennismaking met het minder bekende werk van Couperus door een talentvol muzikant uit de Friese hoofdstad.
Friesch Dagblad Seunnenga bevrijdt beelden uit hun verschoten archieven en geeft nieuwe adem aan een klassieke stem.
Leeuwarder Courant Zijn bewerkelijke melodielijnen passen mooi bij de gemaniëreerde taal van Couperus, zodat dit een prettig totaalpakket is geworden.
Dagblad van het Noorden Na ‘Uit angst voor de holheid en Jantje huilt’, ‘Jantje lacht’ al met al wederom een fijn project van de handzametroubadour Seunnenga.

 

De pers over zijn cd ‘Jantje huilt, Jantje lacht’ (2012)

Friesch Dagblad Schizofrene verzameling van een taalvirtuoos. Seunnenga blijft onnavolgbaar stuiteren tussen ernst en luim.
Musicfrom.nl ‘Jantje huilt, Jantje lacht’ is een al evenzo opvallende titel als dat het album zelf is. Jankobus Seunnenga heeft misschien wel een van de meest bijzondere platen van het jaar gemaakt. Vanaf het eerste liedje hang je aan zijn lippen om geen woord van zijn korte verhaaltjes te missen. ‘Jantje Huilt, Jantje Lacht’ is een cd vol anekdotes en leuke beschouwingen.
New Folk Sounds Van afstand lijkt de schijf misschien een allegaartje. Van dichtbij hoor je echter de veelzijdigheid van de zanger, liedschrijver en muzikant. Een cd die past bij sterk wisselende stemmingen; in goede èn slechte tijden dus.
Revolver’s Lust for live Seunnenga is een woordkunstenaar, daar laat dit album geen onduidelijkheid over bestaan. In liedjes als Verloren Vergezicht, Ik Schep Netjes en Malligheid Zonder Bodem steekt hij zelfs Drs. P naar de kroon. Seunnenga is ook in staat te ontroeren, zeker als hij zingt over de meisjes uit lang vervlogen dagen. Dan is zelfs ieder gitaarakkoord raak. Maar vervolgens weet de Leeuwarder met absurde en knotsgekke liedjes alles weer te relativeren. Huilen en lachen dus met deze plaat. Precies zoals de titel zegt.
LIVEXS Fans van Drs. P zullen deze met veel vakmanschap gemaakte liedjes bovendien kunnen waarderen. Seunnenga heeft het voorjaar ingeluid, met een van spontaniteit overlopende plaat. De her en der opduikende Sjoukje Bloem is meer dan slagroom op die taart.

Jankobus Seunnenga


 

De pers over zijn cd ‘Uit angst voor de holheid’ (2009)

Trouw Toonzetten van poëzie is weinigen gegeven. De Friese troubadour Jankobus Seunnenga flikt het hem op zijn eerste solo-cd. En dan te bedenken dat zijn muzikale loopbaan wortelt in drieste punkpop (Kobus gaat naar Appelscha) en vermetele folk (Pigmeat). Misschien ligt juist hier de basis van zijn vermogen om emoties direct in de kern te treffen. Gestript van wollig intellectualisme en stroperig sentiment, verklankt hij lyrisch lekker bekkende, Nederlandstalige poëzie van in Friesland geboren dichters: Slauerhoff, Piet Paaltjens, Vestdijk, Theun de Vries, Pieter Jelles Troelstra. Soms is de muziek stemmingsversterkend dan juist relativerend, versvoetvolgend in puntige frasen of in kleurrijk contrast met het woord. De minimale begeleiding is intiem geregistreerd met op de voorgrond de heldere dictie van een warme tenor. Tip: lees alvorens te luisteren de teksten in het cd-boekje hardop over een strak ritme. Wedden dat je vastloopt? AS
Oor Die teksten van Jan Jacob Slauerhoff, Simon Vestdijk, Martin Veltman of uit een boek over Piter Jelles Troelstra zet hij in mooie akoestische songs om.
New Folk Sounds Al vaak genoeg werden gedichten op muziek gezet, maar zelden kwam het eindresultaat zo vanzelfsprekend over als bij Jankobus Seunnenga.
Heaven Daaruit blijkt nog een punky dhz-mentaliteit, hoewel dat in de heldere productie van de vaak inventieve melodieën niet meer hoorbaar is.
Fret Uit Angst Voor De Holheid is een leuke onderhoudende plaat geworden, met veel variatie, zowel muzikaal als tekstueel. Het vrolijke, maar naargeestige De Zelfmoordenaar is een van de  leukere songs.
Leeuwarder Courant Een mooie plaat, voor liefhebbers van poëzie én muziek.
Platomania Jankobus heeft hard en smaakvol werk geleverd en het resultaat mag gehoord worden.
Moors Magazine Seunnenga weet je regelmatig, balancerend op de rand van de kleinkunst, te raken.
Dagblad Van Het Noorden Muzikaal roept het resultaat herinneringen op aan troubadours als Joop Visser, Boudewijn de Groot en Cornelis Vreeswijk, toen Nederlandstalige pop nog hetzelfde was als kleinkunst en er heel veel eigen woorden in een liedje gingen.
Woest en Ledig Meest verrassend zijn Conflict van Martin Veltman en Verschil in aard van Gysbert Japicx & D.A. Tamminga. Zou er in Drenthe en Groningen ook zoiets mogelijk zijn?
Skanoskrift Al mei al is Uit Angst Voor De Holheid in prachtige ‘wer-ris-wat-oars’ cd dy’t – moai meinommen – ek sjen lit hokker goede dichters wy yn Fryslân hân hawwe.