Tienmaal In Memoriam Patris

Vanmiddag heeft Jankobus opgetreden bij de presentatie van het boek ‘Tienmaal In Memoriam Patris’ in de dorpskerk Huizum te Leeuwarden. Het gedicht ‘In Memoriam Patris’ is door Jankobus op muziek gezet en via een QR-code achter in het boek te bezien en te beluisteren. O.a. waren Wim Hazeu, de ambassadeurs van Portugal en Spanje en de consul van Duitsland aanwezig.

Het Zeepbellied

Akoestische versie van ‘Het Zeepbellied’ van de cd ‘Circus Witova presenteert: De Circus-cd van Maestro Jankobus Seunnenga’ uit 2004. Het betreft een cd voor het kindercircus Witova. Jankobus ontdekte in juli 2018 dat hij dit lied ooit in 2010 had opgenomen voor de computer (hij zat er voor).

In Memoriam Patris

Persbericht

Slauerhoffs gedicht ‘In Memoriam Patris’ op muziek gezet

Onderdeel van het hoofdprogramma van LF2018 is het Under de Toerproject ‘Slauerhoff – In Memoriam Patris’. Dat is de naam van het uitzonderlijk lange gedicht (34 strofen) dat Slauerhoff schreef over zijn vader en diens begrafenis in Huizum. Aan die 34 verhalen wordt zowel een expositie (4 augustus-6 oktober) als een theatervoorstelling (14, 15, 16, 22 en 23 september) gewijd. Bijzonder is dat dit uitzonderlijk lange gedicht nu ook op muziek is gezet door singer-songwriter Jankobus Seunnenga. Met behulp van bijpassende beelden van Slauerhoff, de Dorpskerk en de begraafplaats waar Slauerhoffs ouders werden begraven heeft Hetty Janssen daar voor de Dorpskerk een passende film van gemaakt. Deze opname/film is vanaf heden te zien op https://youtu.be/lraHFaUZz5c.

Jankobus Seunnenga ging sinds 2009 solo en maakte een aantal door de pers goed ontvangen cd’s (voor overzicht zie hierna) en verwierf met de band Kobus gaat naar Appelscha bekendheid. Het gaat vaak om ontroerend-absurdistische liedjes. Maar hij laat zich ook leiden door het oeuvre van grote schrijvers: zijn laatste cd is ontleend aan gedichten van Simon Vestdijk. Maar Seunnenga heeft ook heel veel met de dichter Jan Jacob Slauerhoff. Het vrijgevochten romanticisme van de dichter spreekt hem aan. En het feit dat een van de grootste dichters die Nederland heeft voortgebracht juist in Leeuwarden is geboren. Toen Seunnenga van dit UnderdeToerproject vernam was hij direct enthousiast en besloot In Memoriam Patris, ondanks de lengte ervan, op muziek te zetten. Violist is Dick Vestdijk, zoon van de schrijver met die naam. Simon Vestdijk en Jan Jacob Slauerhoff kenden elkaar en zaten beiden op de Rijks HBS in Leeuwarden. We vinden het mooi dat de Slauerhoff-Vestdijk connectie daarmee ook in deze film tot uiting komt.

Op 7 september om 14:00 u. wordt in het oudste monument van Leeuwarden tijdens een internationaal gekleurde bijeenkomst een boek gepresenteerd met het gedicht in tien talen (van Spaans tot Engels, van Fries tot Chinees). Titel: Tienmaal In Memoriam Patris. Dan zal Seunnenga een optreden verzorgen. Als ‘voorproefje’ maken wij bekend dat de film met de muzikale vertolking door Jankobus Seunnenga sinds vandaag op youtube te zien is.

 

Informatie: Dorpskerk Huizum /Peter de Haan

Huizum Dorp 97

8934 BS Leeuwarden; tel. 0611592427

 

Overzicht CD’s van Jankobus Seunnenga

2009: cd ‘Uit angst voor de holheid’

2012: cd ‘Jantje huilt, Jantje lacht’

2013: cd ‘Melodie: Gedichten van Couperus’

2013: cd-single ‘Een lied van een lid van de Kerstkapclub’

2016: cd-single ‘Joran (hij die er nog is….)’ (Kees van Hondt & Deun van Seun)

2016: cd ‘Feestwaarts!’ (Deun van Seun & Kees van Hondt)

2017: cd ‘Voor het land’ (samen met Dick Vestdijk) 

2018: cd ‘Fabels met kleurkrijt’ (teksten ontleend aan Simon Vestdijk)

Aankondigingsgedicht voor Jankobus Seunnenga, Open Zomerpodium, zaterdag 26 mei 2018

Voor Jankobus Seunnenga,

Een oerpunker met Friese roots.
Een raspoëet met ferme boots.
Een gitarist met wilde haren.
Een muzikant met gevoelige snaren.

Geen snelle man of gelikte rakker.
Geen zakenman of broze stakker.
Maar een landrot, door de wind bevaren.
Een hemelvlieger, over woelige baren.

Een roodborstje uit Appelscha.
Een leeuwerik met bonte veren.
Een lange studie, veel te leren.
Een stille refter, zwarte beren.

The Saints zijn mannen om te eren.
Zo sprak hij eens bevlogen voor de radio.
Was het de VPRO of de VARA?
En de DJ zette onbewogen I’m Stranded op.

Fabels met kleurkrijt,
kleurige strofen, zachte zinnen, woelige strijd.
Hier is Jankobus Seunnenga met een ode aan Vestdijk!

Aankondigingsgedicht voor Jankobus Seunnenga,
Open Zomerpodium, zaterdag 26 mei 2018.

Geert Zomer

Jankobus Seunnenga live in Noardewyn

Op 4 mei 4 nummers gespeeld in Noardewyn:

 1. All smooth faces in a fantasy world
  Het titelnummer van Kobus gaat naar Appelscha-elpee;
 1. Have a drink on me
  Een nummer van de 1e Pigmeat-cd uit 1989. Het nummer gaat over het afscheid van Kobus gaat naar Appelscha;
 1. Herman moest naar Brada
  Ditmaal gespeeld op de cuatro Venezulano. Het nummer is gebaseerd op een artikel uit deLeeuwarder Courant over een stier die geen zin had om verwerkt te worden bij Brada’s Vleeschbedrijf;
 1. Hooglied
  Een 4 mei-lied. De muziek is van Mikis Theodorakis. De Griekse tekst van Jâkovos Kambánellis, de vertaling is van Lennaert Nijgh.